2017-04-14 - Hurrá, házasodunk! – De hol?! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Hurrá, házasodunk! – De hol?!

2017. 04. 14.

15 tipp, hogy a helyszínek közül is az igazit válasszátok

A világ legboldogabb menyasszonya/vőlegénye vagy, egyelőre mégis lehetőségek között tipródó, szárnyaszegett kismadárnak érzed magad. Hatalmas a kínálat, de igazából elveszel a sok információ között… Szeretnélek megnyugtati: mindenki így indul neki az elején, szóval tényleg semmi pánik! Túl az esküvőn rengeteg hasznos – és remélhetőleg édes – tapasztalattal leszel gazdagabb, aminek az utánad házasodó barátaid nagyon fognak örülni és ki is aknáznak majd minden benned – mint esküvői kisokosban – rejlő lehetőséget. Addig is azonban, amíg szert teszel erre a fontos tapasztalatcsomagra, talán jól jön útravalóul egy kis tippgyűjtemény arról, hogyan érdemes nekiállni a helyszínkeresésnek, és melyek azok a kérdések, amelyek kardinálisak lehetnek, amikor eljön a döntés pillanata.

1.Baj van, ha zaj van?
Egy esküvő esetében magától értetődő kellene, hogy legyen: aki a helyszínt biztosítja, az a féktelen bulinak és az azzal járó zajongásnak is teret ad. Mégis, nem árt erre rákérdezni, nehogy aznap éjjel derüljön ki, hogy a helyi lakosság miatt 11-kor be kell zárni az ablakokat vagy be kell költözni a kerthelyiségből, ne adj’ Isten le kell halkítani a zenét! A lakodalmatok ne a saját magatok és a vendégsereg csitításáról, fegyelmezéséről szóljon, ha Nektek úgy esik jól, hadd ordítsátok a legcikibb tinikori kedvenceket, mindezt rendőri felügyelet nélkül lehetőleg.

Fotó: Vargha Miklós Photography

2. Apa páleszével mi lesz?
Van ez a bizonyos dugódíj-balhé… A dolog arról szól, hogy megrendeltek az esküvőnek helyet adó étteremtől, avagy a vendéglátást biztosító cateringestől egy adott italcsomagot, de mégis szeretnétek, ha „bejöhetne” az esküvőre apa pálinkája, meg esetleg Pista bácsi olaszrizlingje. Ha ez a helyzet, nem elhanyagolható kérdés, hogy az étterem/cateringes partner-e ebben. Van, aki rugalmas a kérdésben, és felőle a fél Metrót beguríthatjátok, és van, aki csak mondjuk egyféle italt enged behozni az esküvőre. Bármelyik is legyen, nagy valószínűséggel úgynevezett dugódíjat fognak felszámolni a hozott italok után (persze ez alól is vannak ám kivételek!). Nagyon nem mindegy, hogy mennyi ez a bizonyos dugódíj és mi mindenre tervezik ezt felszámolni. Érdemes ezeket a legelején, még az első érdeklődés alkalmával feltenni, mert ha sok italt szeretnétek Ti biztosítani, rugalmas befogadó helyet kell találnotok hozzá.

3. Terembérleti díj
Van, ahol kérnek, van ahol beérik a násznép tekintélyes fogyasztásával és úgymond „ingyen” adják a helyszínt magát. Nem rossz dolog, ha nem kérnek külön a helyszínért pénzt, de fontos tudni azt is: nem feltétlenül az ingyen terem lesz összességében a legolcsóbb. Lehet egy esküvői helyszín drága, de ha lehetőséget ad arra, hogy a vendéglős haverod biztosítsa a bográcsgulyást, máris jobban jártál, mint egy bérleti díj-mentes hellyel, ami azonban kőkeményen behajtja rajtad az esküvői menüsor esküvői árát. Ezen felül pedig egy segítőkész, jófej helyszínmenedzser sok olyan dologban segíthet, aminek akár számszerűsíthető haszna is lesz számotokra.

Fotó: Vargha Miklós Photography

4. Túlmaradnánk, lehet?
Egy igazán jó buli hamisítatlan ismérve, hogy baromi sokáig tart. Már délután 5-kor gyülekezik a násznép, de még hajnal 5-kor is ropja a keménymag. A legtöbb helyen alapjáraton a vendéglátói díj a személyzet 8 órás rendelkezését foglalja magában. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy kitesznek titeket a kerítésen túlra hajnal 1-kor, azt viszont nagy valószínűséggel igen, hogy a 8 órán túli mulatozásért óránként úgynevezett túlmaradási díjat kell fizetnetek. Ez 3-4 óra esetében elég tetemes összeget tud kitenni. Ezért ha korai kezdést terveztek, nem árt a vendéglátóval eleve úgy szerződni, hogy 10-12-x óra rendelkezésre állást biztosítsanak. Van, aki nyitott erre, van, aki nem. Mindenesetre nem árt jó előre tudakolózni a lehetőségek, óradíjak felől.

5. Bérbútorok, bérkellékek
Sokszor egy helyszínben talán épp az fog meg leginkább, hogy csodaszép, csodaklassz bútoraik, kiegészítőik vannak. Nem árt időben tudni, hogy a csodás lakberendezési elemek a hellyel együtt „járnak” Nektek vagy bérleti díjat kell fizetni értük, ha igen, mennyit és pontosan mikért. Elképzelhető, hogy mondjuk az asztalokra, abroszokra, étkészletre, székekre is bérleti díjat számolnak fel. Ti pedig nyilván szeretnétek tudni, hogy mi mennyibe kerül úgy összességében.

6. Csoki mousse vs. nagyi méteres kalácsa
Jó megkérdezni a helyszínt, hogy engedik-e desszertként anyu, nagyi, Teri néni sütijeit felszolgálni. A vendéglátók szerencsére legtöbb esetben kedves emberek, és a viselkedésük arról árulkodik, hogy értetek vannak. Így valószínűleg a csilli-villi desszertfelhozataluk ellenére ellágyul majd a szívük, ha arról van szó, hogy becsempésznétek egy tetemes mennyiségű „nagyisütit” a lagzira. Legalábbis remélhetőleg.

Fotó: Petrilla Szabolcs/ Petrilla Photography

7. Mikor lehet jönni, mikor muszáj menni?
Fontos időben tisztázni, hogy a helyszínt mikor vehetitek birtokba és mikor kell visszaadnotok azt a tulajdonosának. Ez főként akkor lehet fontos kérdés, ha a nésznép mondjuk másnap még az étteremben tervezne reggelizni, de ott már reggel 8-kor a következő napi esküvőt dekorálják… És ha már a dekorálásnál tartunk: ez egy igen korai műfaj ám, attól függően, hogy mennyire komoly dekorációt terveztek a helyszínre, lehet, hogy már reggel 7-kor vagy esetleg már előző este a helyszínen kell tüsténkedni. Ezt az igényt mindenképp időben jelezni kell a hely felé és megtudakolni, hogy van-e rá egyáltalán lehetőség.

8. A bizalom zárt köre
Ha egy felkapott szórakozóhelyen vagy egy nagy alapterületű – több helyiséges – étteremben tartjátok az esküvőtöket, elképzelhető, hogy csupán hiú ábránd részetekről az, hogy aznap este csak Ti és a szeretteitek lesztek ott. Van olyan vendéglátó hely, ahol nem is kérdés, hogy a Ti napotokon nem enged be mást, csak Benneteket, de van olyan is, aki nem vállalja be azt a bevételkiesést, amit egy zártkörű rendezvény jelenthet számára, így a veletek szomszédos terembe vagy éppen annak teraszán törzsvendégek fognak iszogatni. Ennek feltétlenül a legelején ki kell derülnie: ha fontos számotokra, hogy ott, aznap csak ismerős arcokat lássatok, olyan helyet válasszatok, amelyik 100% zártkörűséget biztosít a számotokra.

9. Te melyik esküvőre jöttél?
Az előző ponthoz kapcsolódik: van olyan birodalom, amely területi adottságaiból fakadóan egyszerre 2-3, akár 4 esküvőnek is otthont tud adni egyazon időben. Kérdés, hogy Ti jó bulinak érzitek-e ezt és akár még tetszik is a dolog vagy zavarna az, hogy 5 méterre tőletek épp vadidegenek menyegzője zajlik és a mosdóban csupa olyan koszorúslányba futsz bele, akik valahogy nem olyan ruhában vannak, mint amilyenben megállapodtatok az elején…

10. Aludni is kell valahol…
Ha a násznép egy része vagy akár egésze messzi vidékről érkezik, a helyszínválasztásnál elsődleges kérdés, hogy az esküvő közvetlen közelében hány szálláshelyet tudnak biztosítani. Hiába gyönyörű ugyanis egy helyszín, ha a faluban kizárólag Feri bácsinál lehet szobát bérelni, nála is csak kettőt. Ha a legközelebbi szállás kilométerekre van, akkor pedig a násznép fuvarozásáról kell külön körben gondoskodnotok.

Fotó: Vargha Miklós Photography

11. A szék mindent visz
Elsőre talán nem is gondolnátok, milyen fontos az, hogy a kiszemelt helyszín milyen székekkel rendelkezik. Mivel darabszámra az esküvőn talán csak evőeszközből lesz annyi, mint székből, ezért ezek a bútordarabok akarva-akaratlanul nagyon fontos és kikerülhetetlen, meghatározó elemei lesznek annak az összképnek, ami majd Benneteket fogad a helyszínen. A szép székek ezért nagyon fontosak. Lehetnek fából vagy lehetnek a mostanság nagy népszerűségnek örvendő, hőn áhított amerikai típusú Chiavari székek, a lényeg, hogy esztétikusak legyenek és illeszkedjenek abba a környezetbe, amit ti megálmodtatok. Sajnos a legszebb helyszíneknél is előfordulhat, hogy csak csúnyácska, konferencia hangultatot árasztó „bankettszékeik” vannak, amit legszívesebben eltakarnál valamivel. Ilyenkor szokott képbe jönni a székszoknyás megoldás, amiért egyrészt szinte kivétel nélkül mindenhol bérleti díjat számolnak fel, másrészt mondjuk egy rusztikus, vintage vagy bohém hangulatú esküvői dekorációban abszolút stílusidegen elemeknek számítanak. Akkor már jobb megoldás, ha egy bútorbérlő céggel hozattok székeket a helyszínre, ez esetben viszont számolnotok kell ennek a plusz költségével.

12. Pajtalagzi a Sellő Hotelben
Nyilván alakul már valamelyest egy kép a fejetekben arról, hogy mi az a világ, mi az a környezet, ami szeretnétek, ha ezen a fontos napon körülvenne Titeket. Manapság sokan álmodnak vintage vagy rusztikus hangulatú esküvőről, de sokan nem veszik időben figyelembe azt, hogy a választott helyszín nem feltétlenül alkalmas egy ilyen világ, miliő megalkotására. Hiába raktok az az asztalokra faszeleteket és cuki, raffiával díszített befőttes üvegeket, ha mindez egy modern vagy éppen szocreál elemekkel tarkított rendezvényterem kellős közepén történik. Fontos, hogy a helyszínetek autentikus legyen és méltó otthonául tudjon szolgálni annak a dekorációnak, amit megálmodtatok. Én személy szerint elvakultan szabadtér-párti vagyok, nemcsak azért, mert a szabadban lenni jó, hanem azért is, mert egy rét vagy erdő közepén sosem fog egy csúnya lambéria vagy ízléstelen csillár, falikép bezavarni a képbe. Persze tengernyi olyan zárt helyszínt találni ma már a legkülönfélébb stílusban, ami eleve nagyon ízléses és kiváló kiindulási pont lehet ahhoz, amit Ti szeretnétek.

13. A főnökkel szeretnék beszélni
Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy milyen fontos szerepe van annak, hogy a választott helyszín, illetve a vendéglátást biztosító cateringes cég milyen hozzáállást tanúsít. Ha olyan szolgáltatót találtatok, aki szolgálatkész, minden kérdésetekre van válasza és leginkább az, hogy „Mindent megoldunk, mindenben segítünk.”, akkor valószínűleg közel vagytok a megoldáshoz. Aki már az elején a problémásnak tűnik picit, arról sejthető, hogy nem a Ti emberetek. A vendéglátás meghatározó része lesz az esküvőtöknek, ezért fontos, hogy olyan emberre, cégre bízzátok, aki „megoldó” típus, nyitott akár még az őrült ötleteitekre is és akiben száz százalékig megbíztok. Emellett nem árt egy menüsor-kóstolást sem kérni, csak, hogy biztosan tudjátok: finom lesz a vacsi.

Fotó: Petrilla Szabolcs / Petrilla Photography

14. Esőpara
Ha szabadban képzelitek is el az esküvőtöket, nem árt, ha a helyszínnek van B opciója arra az esetre, ha esetleg esős napot fognátok ki. (Nyugi, a gumicsizmás esküvő is baromi jó buli!) Teljesen érthető, praktikus okoknál fogva legtöbbször még „szabadtéri” esküvőkön is fedett tetőszerkezetű kerthelyiségben vagy hatalmas rendezvénysátorban terítenek meg a vacsorához, de ha Ti magát a ceremóniát egy kiszemelt fához vagy egy kis tó partjára álmodtátok meg, akkor jobb számba venni az adott helyszín B terv-faktorát, vagyis, hogy hol tud megvalósulni a csodaszép szertartás, ha esetleg épp zuhogna az eső. Ha szerencsétek van, van egy szép borospince vagy egy fedett kis fa pavilon, esetleg terasz, ahova át lehet pozícionálni a ceremóniát. Ha csak egy sátor lesz a helyszínen, akkor nagy valószínűség szerint csak ott tudtok majd rögtönözni valamit, a terített asztalok között, vagy pedig úgy döntötök, hogy mindenki esernyőt kap vendégajándékként és Ti pedig azért is a kiszemelt fánál áztok bőrig, mert Ti zuhi így, zuhi úgy, ezt akarjátok.

15. Na de mi a legfontosabb?
Ezt a kérdést tegyétek fel elsőként magatoknak, amikor helyszínekről kezdtek gondolkozni. Nagy segítség tud lenni, ha van egy olyan kritérium a fejetekben, aminek mindenképp meg kell feleljen a hely. Ha ezt ki tudjátok ötölni, már sokkal könnyebben fogtok szűkíteni a rátok ömlő kínálatból. Legyen egy kis kerti tó, ami mellett a szertartás lesz? Legyen jókora tánctér, hogy elférjen a teljes gimis mazsorettcsapat különszáma? Kell egy színpad, mert szeretnétek egy meglepi koncertet? Méretes kerthelyiség, mert a vacsorát is a szabadban szeretnétek? Óriási zöld terület, amin sátoros lagzit lehet tartani? Legyen fagerendás tetőszerkezet? Erdő közepén eldugott cuki kis tábor? Vagy letisztult, minimál, esetleg indusztriál belső tér? Beszéljétek meg a a fő csapásirányt, utána sokkal könnyebb lesz!

Írta: Gruber Andi / Gruber Andi Wedding Decor
A cikk eredetileg a Bohém Esküvő blogon jelent meg 2015. augusztus 19-én.

Published by: Andi in Uncategorized @hu

Comments are closed.